Generation stillasittande

90 min
Gympalektionen - för en del är den fortfarande förknippad med pest och pina. Samtidigt kommer larm om att unga rör sig på tok för lite. Vad kan vi göra för att få fart på oss och våra barn igen?

Unga människor rör sig så lite att de drabbas av "gammelsjukdomar" som benskörhet vid 35 års ålder. Det är en av många uppseendeväckande insikter vi får av SVT:s realityprogram Gympaläraren där tv-profilen och träningsgurun Kalle Zackari Wahlströms uppdrag är att få eleverna på sin gamla högstadieskola att röra på sig. 

Hur minns du gympalektionerna i skolan? Blev du vald sist? Favoriserade idrottsläraren dem som redan var duktiga? Vågade du inte duscha efteråt? Hittade du på ursäkter för att slippa? Så här ser det fortfarande ut i skolan upptäcker Kalle när han nu själv får chansen att vikariera som gympalärare. Många elever känner sig otrygga på lektionerna och rädda att misslyckas framför sina klasskompisar. Och så många som var femte elev skolkar från gympan. Men det går att förändra, tror Kalle.

Vad tror du? Hur ska gympan bli kul för alla? Hur ska en bra idrottslektion vara? Och hur kom du själv igång och idrottade, trots allt?

Ring 099-110 90 till Karlavagnen och prata med Johanna Linder. Programmet startar 21.40. Slussen öppnar som vanligt kl 21.00. Du kan redan nu skicka iväg ett mejl till karlavagnen@sverigesradio.se eller gå in på vår sida på Facebook eller på Twitter och Instagram @P4Karlavagnen