Skattefiffel som ger eko över världen

73 min
Banker, toppolitiker, idrottsmän - Panamahärvan med rika som gömt undan miljarder i skatteparadis bara växer. Vad tänker du om att smita från skatten? Eller är det okej att "planera" lite?

I söndags kväll slog nyheten ner som en bomb - "historiens största läcka" som avslöjar att topp-politiker, framgångsrika idrottsmän och andra berömdheter runtom i världen har använt sig av samma advokatbyrå i Panama för att skatteplanera och gömma undan pengar, flera miljarder dollar som gömts i brevlådeföretag och som också påverkar oss här i Sverige. På Island demonstrerar tusentals på gatorna och kräver statsminister Sigmundur David Gunnlaugssons avgång efter avslöjanden om att hans familj gömt undan pengar i skatteparadis.

Vad tänker du om detta? Att banker är inblandade? Att smita från skatten? Om du själv hade snuskigt mycket pengar, hade du med glädje betalt all din skatt, handen på hjärtat?

Det har tagit ett gigantiskt reporternätverk med nästan 400 journalister i  80 länder, däribland reportrar på SVT:s Uppdrag granskning, nästan ett år gå igenom ofattbara 11,5 miljoner dokument som läckt ut från den Panamabaserade advokatbyrån Mossak Fonseca.

UG:s reporter Sven Bergman, som du också hör i kvällens Karlavagnen, säger att den svenska välfärden står på spel. Om man omvandlar alla pengar som försvinner från Sverige varje år till skatteparadis, 46 miljarder per år enligt Skatteverket, så motsvarar det till exempel förskoleplatser för 344 000 barn inklusive allt - personal, lokaler och mat.

Att de rika blir rikare - vad väcker det för känslor hos dig? Hur tänker du när du hör om miljarderna som hamnar i brevlådeföretag istället för att gå till barnomsorg, skolor och sjukvård? Och vad kan man göra åt girigheten?Ikväll kl 20.00 i SVT1 kommer ännu fler avslöjanden i Uppdrag granskning och därefter fortsätter samtalet  i Karlavagnen.

Ring 099-110 90 till Karlavagnen och prata om skatteparadis och skattemoral med Johanna Linder. Programmet startar 22.12. Men slussen öppnar som vanligt kl 21.00. Du kan redan nu skicka iväg ett mejl till karlavagnen@sverigesradio.se eller gå in på vår sida på Facebook eller på Twitter och Instagram @P4Karlavagnen.