P1 Kultur fredag 8 april

59 min

Utställning i Dresden om romskt motstånd. Besök av Hynek Pallas som skrivit om Tjeckiens romer. Filmen Fonko, om musik och samtidsfrågor i Afrika. Och så frågan om gratis alltid är godast?

Journalisten och filmkritikern Hynek Pallas har under flera år skrivit om Tjeckien och om hur romernas situation ser ut. Nu kommer hans bok Oanpassbara medborgare där han går igenom hur tjeckiska/tjeckoslovakiska romer under 100 år behandlats. Han har träffat aktivister, fotbollslag och familjer, besökt museer och studerat historiska källor.

Yvonne Ihmels har besökt en utställning i tyska Dresden om romskt motstånd, (Re-)Conceptualizing Roma Resistance. Flera av de konstnärer som ställer ut där är också engagerade i European Roma Institute for Arts and Culture, ERI, som nu ska bli verklighet med säte i Berlin.

Gruppen bakom filmen Fonko besöker oss, Daniel Jadama, Lars Lovén, Göran Hugo Olsson. Fonko gör en intensiv rundresa i afrikanska länder där musiken spelar en stor roll och inte sällan går hand i hand med samtidsfrågorna - från tankarna om ett enat Afrika till könsstympning.

Dagens Obs-essä kommer från kulturskribenten Håkan Lindgren som frågar sig hur det egentligen blev med internet. Det skulle radikalisera demokratin men istället hamnade vi i klorna på annonsmarknaden. Gratis är inte alltid godast, konstaterar han efter att ha läst Astra Taylors "The people's platform".

Programledare: Roger Wilson.
Producent: Minna Grönfors

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista