Är vapnen här för att stanna: Ekots Jan Andersson i Bryssel

3:25 min

Utrikeskrönikan den 4 maj 2016. Bryssel.

Att bo och leva i ett land som drabbats av terrordåd känns märkligt, ja rätt så bissart faktiskt. Att jag skulle bo i en stad, en stad i Europa och som till och med är EU:s huvudstad, där terrorn skulle slå till - var en tanke som jag aldrig ens tänkte när jag började att jobba här i Bryssel för drygt ett och ett halvt år sedan.

Visst jag bott och funnits, om än både i kortare och längre perioder, på platser där terrorn ständigt är närvarande med säkerhetskontroller och militärer med automatvapen som patrullerat i köpcentrum, på tågstationer och på flygplatser. I mitt fall har det mest handlat om det som brukar kallas för Mellanöstern, tre, fyra hundra mil bort fågelvägen från Sverige.

Men det senaste året har terrorn kommit på betydligt närmare håll. Både januari och november i fjol är månader som Paris utsattes för olika attentat, och så för lite mer än en månad sedan, min egen hemstad Bryssel.

När jag började det här jobbet som korrespondent i Bryssel var min bild av arbetet att främst syssla med EU-politik, och så har det också varit - till viss del med tanke på migrations- och flyktingkrisen, Greklands dåliga ekonomi som kräver olika stödinsatser och så den brittiska folkomröstningen om det framtida Eu-medlemsskapet. Men att jag periodvis skulle vara helt fokuserad på att rapportera om terror - det fanns inte i min sinnevärld - då när jag började slutet av augusti 2014. Tänk vad fel jag kunde ha, eller vad aningslös jag var - eller kan man kalla det för naiv. Kanske.

I olika möten med människor, alltifrån personer som jag träffar vid olika intervjuer men också föredrag och seminarier - till kollegor och till nära och kära på hemmaplan i Sverige, så får jag ofta den ledande frågan - "är det inte fruktansvärt att göra dessa rapporter"? "Jo, det är fruktansvärt" brukar jag säga. Sedan brukar jag också lägga till, "fast jag kommer nog aldrig att förstå vad det egentligen var som hände". Det är mitt standardsvar. Jag ljuger inte. För jag kommer aldrig att helt intellektuellt förstå och känna vad jag faktiskt rapporterat om. Det beror helt enkelt på att jag lyckligtvis, aldrig har varit där, på platsen och själv den den skräck och ångest, och kanske fasanfull smärta som drabbar som råkar vara på fel plats och vid fel tidpunkt.

Det är det som är terrorister vill, att man aldrig ska veta - utan känna skräck.

Här i Bryssel säger många som jag träffar att dom inte känner skräck. Ändå ligger ligger terrordåden som slags våt filt och dämpar hela det dagliga livet.

Jag känner ingen skräck och har inte någon rädsla för att jag själv eller någon i min familj ska drabbas av det otänkbara.

Livet rullar vidare och snart är det sommar, även om våren varit kall här i Bryssel på många olika sätt. Det enda som jag har svårt att vänja mig vid är alla vapen som snurrar runt mig det dagliga livet med alla militärer, poliser och vakter - hur länge ska dom finnas på det här sättet här i Bryssel? Är vapnen här för att stanna? Det kan jag väl ändå inte tro-hemska tanke...

Jan Andersson i Bryssel
jan.andersson@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista