Fenomenet Jenny Offill – kritiksamtal om succéromanen "Avd för grubblerier"

14 min

Amerikanska Jenny Offill fick ett brett litterärt genombrott med "Avd för grubblerier" som nu ges ut på svenska. Mona Masri diskuterar romanen med Marie Lundström och Maria G Francke.

Lyssna på hela torsdagens P1 Kultur med Mona Masri här

Jenny Offill (född 1968) debuterade 1999 med "Last things", men det dröjde till 2014 innan hennes andra roman gavs ut. "Department of speculation" är titeln på den, vilket blivit "Avdelningen för grubblerier" på svenska.

Offill undervisar i kreativt skrivande bland annat vid Columbiauniversitetet och hon har publicerat ett antal barnböcker genom åren, men denna grubblande lilla bok har blivit ett riktigt genombrott, en enorm succé i hemlandet USA och även översatts till tiotalet språk.

På ytan handlar boken om en kvinna som skrivit en bok och nu massa år senare får frågor om den andra som aldrig kom. Hon träffar en man, blir kär, de får barn och flyttar till en lägenhet.

Barnet har kolik, mannen är otrogen och lägenheten har löss, och mitt i allt detta står huvudpersonen och grubblar, sörjer, det som blivit hennes liv, och hennes skrivande.

I P1 Kultur får programledaren Mona Masri besök av Marie Lundström från Lundströms bokradio i P1 och Maria G Francke, kulturjournalist på HD Sydsvenskan och författare, för att diskutera fenomenet Offill.

RECENSION. Anneli Dufva om Jenny Offills "Avd för grubblerier"

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista