Ástor Piazzolla del 1 - Hur allt började

26 min

I andra delen av José Delbonos nya dokumentär-serie om argentinsk tango fortsätter vår musikaliska vandring genom att vi lär känna argentinaren Astor Piazzolla under hans barn- och ungdomsår.

Argentinaren Astor Piazzolla, musiker, arrangör, dirigent, kompositör, är den mest kända och kontroversiella tangopersonligheterna i modern tid.

Vi följer Astor Piazzollas tidiga karriär som tangomusiker, som dirigent för egna orkestrar - och vi möter honom som den banbrytande kompositören.
Vem var han? Var tillbringade den lille Astor sin barndom och varför just där? När började han spela bandoneón? Hur hamnade han, 11 år gammal, i en film på Broadway och hur kommer det sig att han, redan innan han blev myndig, spelade bandoneón på de mest kända kabaréerna i Buenos Aires, och med en av de främsta tangoorkestrarna? Astor Piazzolla bedrev djupgående studier i komposition och orkestreringsteknik. Hur kom det sig att han övergav sina planer på att ägna sig åt att komponera klassisk musik och i stället valde att skapa tango?

I denna första del om mästaren söker vi svaren på dessa och många andra frågor genom att följa Astor Piazzolla från barndomsåren och fram till hans internationella genombrott. Vi bjuds på några av hans tolkningar av klassiska tangos och på ett urval av hans egna, nydanande, kompositioner.

Men det är inte allt! I nästa avsnitt, sista delen av programserien, vandrar vi vidare med Astor Piazzolla vid vår sida. Häng med du också!

Producent och programledare José Delbono
Produktionsassistent: Karin Tidström
Ljudtekniker: Gabriel Palenque
Mail:
pratatango@hotmail.com

För att veta mer om rioplatensisk tango (tango från Argentina och Uruguay), lyssna på:
Låt oss prata tango (må 22.00, repris lö 11.00) på Stockholm 95,3 MHz

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.00
  Rodolfo Mederos, Daniel Barenboim, Héctor Console - Don Agustin Bardi
  Album: Mi Buenos Aires Querido
  Kompositör: Horacio Salgán
  Bolag: TELDEC
 • 14.52
  Astor Piazzolla - Oblivion
  Astor Piazzolla
  Etikett: Music Coll. International Ltd 1999
 • 14.55
  Rodolfo Mederos, Daniel Barenboim, Héctor Console - Don Agustin Bardi
  Album: Mi Buenos Aires Querido
  Kompositör: Horacio Salgán
  Bolag: TELDEC
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista