Elektroniska berättelser

Här finns inget ljud

Den elektroniska musiken är ofta instrumental. Men den berättar ändå historier. I veckans program möter vi Romans, Mat Schultz, Philip Sherburne, Rashad Becker och Chra.

All musik berättar historier. Även den utan sång. Även den med hemliga alias och vita etiketter på en vinylskiva. En av den elektroniska musikens flitigt förekommande berättelser är ju nämligen den om den "hemliga" producenten - som alltid ger upphov till gissningar och spekulationer.

Städer som Detroit och Sheffield ger upphov till egna narrativ - berättelser om hur geografin formar musiken och hur musiken i sin tur formar städerna.

Artister som uppfinner egna alias och skriver en historia utifrån dem finns i alla genrer. Ibland handlar det om att göra sin egen persona - eller musikaliska alter ego - intressantare än den "vanliga" person som står bakom, ibland kan det bara vara ett sätt att sälja en extra skiva.

Det är långt ifrån bara artisterna som skapar egna historier och myter. Skivbolag, festivaler, klubbarrangörer och givetvis journalister är med och skapar det som den elektroniska musiken berättar.

I veckans Elektroniskt i P2 undersöker vi (och bidrar därmed samtidigt till) den elektroniska musikens alla historier. Vi möter Romans (Gunnar Haslam och Johannes "Tin Man" Auvinen) för ett samtal om Romarriket och acid. Österrikiska ljudkonstnären Chra funderar på medmänsklighet och politik. Mastringspecialisten och producenten Rashad Becker tänker till kring vad han vill berätta. Unsoundfestivalens Mat Schulz förklarar stadens betydelse för historierna han vill berätta och Pitchforks elektroniska musikredaktör Philip Sherburne reflekterar kring techno och journalistik.

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.57
    Andreas Tilliander - Elektroniskt I P2 Outro
    Kompositör: Andreas Tilliander
    Bolag: WHITE LABEL
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista