Vår mumindal är queer och full av roasthumor och progressiv rock

30 min
P3 Kultur 20100623. Nördorama med Johanna Koljonen. Podbonus: Extra långt samtal med Muminmuggsvänstern.

P3 Kultur tar sin undersökning av en svensk rasistisk humokliché till nästa nivå när komikerna Petra Mede och Ola Söderholm muminroastar Johanna Koljonen. Kan Petra reda ut vad “Koljonen” egentligen betyder? Och är det mumintrollen Ola pratar om när han beskriver P3 Kultur som en ”plattform för den vita rasen”?


Ja, mumin står fortsatt i fokus denna farliga midsommarvecka 65 år efter utgivningen av den första muminboken Småtrollen och den stora översvämningen. Vi begränsar oss självklart inte till mumins humoraspekter, utan bjuder också in kritikerna Annina Rabe och Stefan Ingvarsson för att diskutera läsarnas intima och personliga relation till Mumindalen, hur queer mumin är, hemulers likheter och olikheter och Tove Janssons konstnärliga projekt. Dessutom kommer vi naturligt in på muminmuggsvänstern, lesbisk heminsemination och hur 90-talets bodysynthare var.

Vi återuppväcker också det älskade inslaget Svenska psykedeliska milstolpar från P3 Kulturs smäktande sommar 2009 för att lyssna lite i studion på muminfanatikerna Ritual, vars senaste platta The voluntary hemulic band bland annat innehåller en 26 minuter lång låt som innehåller hela handlingen av Den farliga resan.

Det nationella kunskapslyftet tar sig an Twilight-serien när vi kallar in journalisten Maria Lindholm för att skola några av redaktionsmedlemmarna i skillnaden mellan Team Jacob och Team Edward och informera dem om vad som menas med begreppet ”unicorn sighting”. Vi möter också teaterpedagogen Anna-Karin Linder, vars seriösa vampyrfans till kompisar har svårt att acceptera att hon idag är i färd med att arrangera världens första Twilight-dagkollo.

Vår sommartwittrare är urbanfantasyförfattaren Nene Ormes.