Vinnaren är korad! Aris Fioretos får Sveriges Radios Romanpris 2016 för Mary

28 min

Följ med lyssnarjuryn när den på ett infernaliskt vis smygtassar upp för trappan hem till författaren och överöser honom med fanfar, plakett, blommor, pengar och ännu fler frågor om hans Mary.

Författaren Aris Fioretos tilldelas Sveriges Radios Romanpris 2016 för romanen Mary. Lyssnarjuryns motivering: "För Mary, en roman som genom ett starkt och berörande språk skildrar kontrasten mellan systemets förtryck och den enskilda människans styrka och känslighet". Detta är andra gången Aris Fioretos vinner det ärofyllda priset.

– Som författare tillbringar man långa tider ensam. Även om man kan känna både jubel och jävlaranamma under arbetets gång, är den vanligaste känslan nog osäkerhet, säger Aris Fioretos och fortsätter:

– När boken äntligen är vattenkammad och klar måste den stå på egna ben. Den skrivande har underligt nog gjort sig själv överflödig. Fast vem vill inte att boken skall hamna i goda läsares händer? Få saker lugnar en lika mycket som ett pris. Och inget lika självklart som ett pris utdelat av något så utomordentligt som en jury bestående av läsare. För övrigt innebär ett pris nog också en bångstyrig uppmuntran att fortsätta – till nästa bok och ensamhet, till nästa osäkerhet, säger Aris Fioretos.

Missa inte när Romanprisets lyssnarjury diskuterade "Mary" av Aris Fioretos tidigare i veckan.

Under våren sänds Mary även som radioföljetong i P1, alla 35 delar går även att höra på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play. Mary var även nominerad till Augustpriset 2015. 

Vinnaren av Romanpriset får, förutom äran och prisplaketten, 50 000 kronor.

Den prisbelönta författaren Aris Fioretos debuterade 1991 med den prosalyriska Delandets bok. Därefter har han utgivit en rad prosaböcker och romaner, däribland Stockholm noir (2000) och Den siste greken (2009), som vann Sveriges Radios Romanpris 2010.

Det var även för Den sista greken som Aris Fioretos tilldelades Gleerups litterära pris och nominerades till Augustpriset. Året därpå fick den tyska översättningen av boken Literaturpreis der SWR-Bestenliste.

Fioretos har även översatt författare som Paul Auster och Vladimir Nabokov till svenska. 2010 var han Sommarvärd i Sommar i P1 och 2012 utkom prosaboken Halva solen.  Hans senaste roman Mary, som tilldelas Romanpriset för, utkom hösten 2015. Aris Fioretos kommer från Lund och är bosatt i Stockholm och Berlin.

Sveriges Radios Romanpris instiftades 1993 och delas ut för tjugotredje året i rad. Prissumman på 50 000 kronor ska gå till "en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion". Det unika med priset är Lyssnarjuryn. Den förnyas varje år och består av bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med skiftande yrken som skrivit och anmält sitt intresse att vara med.

Samtliga nominerade romaner till Sveriges Radios Romanpris 2016 var: 

Gardet av Staffan Malmberg
Mary av Aris Fioretos
Masja av Carola Hansson
Bära barnet hem av Cilla Naumann
Linjen av Elise Karlsson

I årets lyssnarjury satt Per-Olow Hedman, Anja Magnusson, Roger Svedberg, Henrik Gåverud, Ninni Skön, Emlan Wolke och Gunilla Gålne.

Programledare: Jenny Teleman
Reporter: Anna Tullberg
Uppläsare: Hannes Meidal och Maria Salah
Tekniker: Bengt Zetterman
Producent: Maria Götselius

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista