Kommunikation och teknik – terroristernas viktiga vapen

20 min

Kommunikation är centralt för terrorgrupper och utvecklingen har gått från enkla kassettband till avancerad produktioner för sociala medier. Men terrorismen använder också dold kommunikationsteknik.

– Terrorism är i grund och botten kommunikation, det är det som skiljer det fenomenet från andra typer av våldshandlingar, säger terrorismforskare Hans Brun vid Kings College i London.

Den jihadistiska terroriströrelsen har gått från att sprida sina hatbudskap med kassettband på 1980-talet, via mixade videoband under 1990-talet till dagens avancerade mediaproduktioner som framför allt sprids via sociala medier på nätet.

Bilder och propaganda som också kan innehålla en dold kommunikation mellan terrorister.

Säkerhetsforskare Lars Strömberg vid KTH utvecklar avancerad dold kommunikation bland annat för att ligga steget före terroristerna, och utforska vilken teknik som är möjlig för dem att köpa:

– Vi går inte ut och publicerar något om vår teknik, skriver inga artiklar om den, naturligtvis är det mycket önskvärt att tekniken inte kommer i obehöriga händer.

Enligt både Lars Strömberg och Hans Brun går det inte att stoppa terroristernas dolda kommunikation.

– Man måste jobba mot sympatisörer och medlemmar, mot tillgången på andra resurser i terrorgrupperna. Det gäller att bemöta terrorgruppernas hatpropaganda med kunskap och motberättelser, säger Hans Brun.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista