P1 Kultur tisdag 12 april

59 min

Om Joyce Carol Oates och hennes nya memoar som nyckel till hennes författarskap; Gunnar Bolin går i lampkungen Hans Agne Jacobssons fotspår och hör Max Book förklara "glappet" i hans målningar.

Joyce Carol Oates, en av vår tids stora amerikanska författare, är nu aktuell med memoaren Det förlorade landskapet, där hon strosar runt i minnena av en uppväxt och funderar kring den eviga frågan: Varför blev det som det blev? Samtal med litteraturkritikern Ulla Strängberg om vilka nycklar till hennes författarskap det går att hitta i boken.

Under fem decennier var Hans Agne Jakobsson Markaryd ett känt namn när det kom till belysningsarmaturer och ljuslyktor. Men efter att hans fabrik lades ned på 00-talet så föll hans namn sakta i glömska. Gunnar Bolin letar efter ett industrifolkhem som försvann och efter svaret på frågan: Vem var han, det mjuka ljusets mästare, Hans Agne Jakobsson?

En svart siluett smyger fram genom ett stämningsfullt, abstrakt bildrum. Var är den på väg? Vad försöker den säga med sin ordlösa pratbubbla? Med utgångspunkt i målningen Trädgården från 1987 försöker Max Book och Mårten Arndtzén att ringa in ett viktigt begrepp i Books konstnärskap: "glappet".


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista