Resa och äta mat – inte alltid en underbar kombination

30 min

Det är nästan alltid spännande och intressant att resa. Och samtidigt är det nästan alltid tråkig mat, oavsett om man kör bil, åker tåg eller flyger. Varför är det så? Och måste det vara så?

Meny tar sig en titt på maten som möter oss på resor. Eller flera tittar.

Karin Fingal åker tåg från New York över Klippiga Bergen till San Francisco. 547 mil och fyra dagar. Hur var maten?

Nina Frogneborn åker Blå Tåget, linjen med gamla vagnar från 60-talet och en restaurangvagn med vita dukar och servetter, och ett riktigt kök där kockar lagar maten! Hur är det att arbeta där?

Vinkännaren Mikael Mölstad är en av grundarna till White Guide, den svenska motsvarigheten till Michelinguiden. Han har ätit mycket mat längs de svenska vägarna.

– Jag tycker det är pinsamt, säger han. Vägmaten är det första de möter av det berömda nordiska köket som det pratas om i hela världen.

Radiolegenden Ulf Elfving har rest mycket med flyg genom åren.

– Jag ser alltid fram emot maten, säger han. Även om den inte alltid är så bra.

Och så berättar han om den bästa flygmat han ätit:

– Den gången blev planet kapat…

Vi berättar också om vägmatens månghundraåriga historia i Sverige. Och om de fula vägstoppen i Italien, som Tomas Tengby kan längta till.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".