P1 Kultur torsdag 14 april

59 min

Hur ser berättelserna om transnationell adoption ut idag? Om adoptionskritik i litteraturen. Dessutom: ordet "medborgare"; om minnet som fetisch och om bilden av kvinnlighet i indiska veckomagasin.

Den danska poeten Maja Lee Langvad skapade stor debatt i hemlandet med sin diktbok "Hon är arg – Vittnesmål om transnationell adoption". P1 Kulturs reporter Saman Bakhtiari har träffat henne.

Men det är bara ett exempel ur adoptionslitteraturen som blommat i Skandinvaien de senaste åren. P1 Kultur gästas av Viola Bao, kritiker, och Lisa Wool-Rim Sjöblom, serietecknare som är aktuell med seriealbumet "Palimpsest", för att diskutera litterära skildringar av adoption.

I dagens essä från OBS ser författaren Mattias Hagberg en pågående "minnesboom" i Europa. Vi minns, vi vårdar våra minnen - men problematiserar vi våra minnen? Har minnet blivit en fetisch?

Indien befinner sig i snabb, inte bara ekonomisk utan även kulturell förändring. På väg hem från sin senaste reportageresa nappade P1 Kulturs Naila Saleem åt sig en hel bunt indiska utgåvor av glossiga dammagasin från på flygplatsens tidningshyllor. Vad är det för bild av kvinnlighet som framträder där?

Vad betyder ordet "medborgare" idag? Medborgare - som i medborgarskap, medborgaranda, medborgargarde - är veckans ord, signerat Jenny Aschenbrenner.  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista