Zaha Hadid – visionär arkitekt med hög modegrad

54 min

Zaha Hadid har beskrivits med ord som djärv, geni och visionär. Hon var en av samtidens mest färgstarka arkitekter och väckte uppmärksamhet över hela världen för både sina verk och sin person.

Det råder ingen tvekan om att den stilfulla – och mycket modeintresserade – Zaha Hadid var en storartad kvinna som lyckades göra en lika storslagen karriär i ett av de mest mansdominerade – och egotrippade – yrken som finns, arkitektens. Som kvinna, född i Irak och utbildad i Storbritannien under det sena 1960-talet gled hon knappast fram på någon räkmacka i den världen. ”Jag är en kvinna, vilket är ett problem för många. Jag dessutom utlänning, ett annat stort problem. Och mitt arbete är inte direkt normativt”, sa hon själv.

Zaha Hadid var bara 65 – och på topp – när hon i slutet av mars 2016 avled av en hjärtattack då hon var hon var inlagd på sjukhus i Miami, för att ta hand om en luftrörskatarr.

Hon var då inte bara respekterad inom sin genre, utan hade även lyckats med att bli omfamnad av modebranschen. Och inte bara för att hennes look ofta beskrevs som ”drottninglik”. Hon klädde sig för att synas i dramatiskt utformade plagg och accessoarer av designer som Issey Miyake, Junya Watanabe och Prada. Zaha Hadid samarbetade även med olika modemärken, för vilka hon skapade både spektakulära skor och smycken. Inte minst hade hon ett nära samarbete med Karl Lagerfeld och modehuset Chanel.

Men oavsett vad det gällde så är hennes stil – ett slags organiskt mjukt flödande former – lätt att känna igen. Kanske kan man likna hennes byggnader vid jättelika abstrakta smycken. De bryter ofta bjärt av mot kringliggande hus, som ser än mer konservativt kantiga ut i jämförelse.

Ibland gick formen kanske före funktionen. Att befinna sig i en av hennes vindlande byggnader har jämförts med att när man som barn kände sig lite vilsen när man gick in i ett nytt hus, man visste inte riktigt vad som var fram och bak, eller hur man hittade ut. Men originella är de, och en del av inspirationen till dessa former sade hon sig ha fått från sin barndom i Bagdad, i Irak. En stad som under 1950-talet var en sekulär och kosmopolitisk storstad som bubblade av framtidshopp.

I veckans program berättar vi mer om Zaha Hadid och hennes stil, både när det gäller arkitektur och kläder. Vi träffar också Lamija Suljevic, en av Sveriges mest uppmärksammade modeskapare just nu. Hennes kollektioner har en distinkt stil och hennes design är bokstavligen gränsöverskridande. Född i Bosnien använder Lamija Suljevic sig av sitt förflutna för att ta sig in i framtiden. Vi pratar också med möbelformgivarduon Fredrik Färg och Emma Marga Blanch, som drivs av lusten att hitta nya sätt att använda material för att skapa unika former.

Och så tar vi en närmare titt på två av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska formgivare – Charles och Ray Eames. Ett äkta par som idag kanske mer än något annat är synonymt med en stol, men som genom sin fantasifullhet och lekfullhet, kombinerad med en rejäl dos kunskap, kom att skapa ett nytänkande inom design i stort som lever kvar än idag. I veckan öppnar utställningen Charles och Ray Eames på Bildmuseet i Umeå och vi har varit där på besök.

Veckans gäst är Elizabeth Hatz, arkitekt, konstkurator och lektor på KTH.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista