När goda människor blir onda (R)

20 min

Det finns vetenskapliga experiment som alltid kommer vara aktuella. Ett är Stanford Prison-experimentet där studenter fick spela fångar och fångvaktare. Sadism gjorde att experimentet spårade ur.

Nu är det snart 45 år sedan som socialpsykologen Philip Zimbardo utförde "The Stanford Prison Experiment" i en källare på Stanford. Det som var tänkt att pågå i två veckor fick avbrytas den sjätte dagen.

De som spelade fångvaktare hade blivit alltmer sadistiska, och några av fångarna hade brutit ihop och fått lämna experimentet. Ingen av försökspersonerna såg det längre som ett experiment utan som ett riktigt fängelse. Inte ens försöksledaren själv, som också spelade fängelsechef, kunde riktigt hålla isär vad som var på riktigt och bara på låtsas.

I april 2004 när bilderna från Abu Ghraib i Irak kom ut i ljuset, fick försöket ny aktualitet. Förnedringarna som de amerikanska soldaterna ägnat sig åt där var inte så olika dem som studenterna som spelade fångvaktare hade utsatt sina studentkollegor fångarna för.

Philip Zimbardo hade själv sett hur ett system, ett regelverk, en institution kan förvandla snälla, fina pojkar till onda sadister.

Dagens radikalisering av unga män och kvinnor som utför terrordåd gör experimentet aktuellt än idag. Och just nu uppmärksammas fängelseexperimentet vid Uppsala Stadsteater i en pjäs som har premiär den 22 april.

Programmet är en repris från 2010.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".