Muminroast, boxcirkel och hängselbraxer i Mariogalaxen

62 min
P3 Kultur åker till Malmö för att gå på fantasynära stadsvandring! Vi besöker Super Mario-galaxen för att snacka prinsessrov och kosmiska pussgrisar! Dvd-boxcirkeln går på försenad upptäcktsfärd längs Baltimores hårdaste gator! Och hemma i studion förrättas världshistoriens första Mumin-roast.

Midsommarveckan är den tid på året då även den mest verklighetstillvände deltar i hedniska ritualer och lever nära trolldom. Därför passar P3 Kultur på att bedriva lobbyverksamhet för fantasyn i hel vecka – och dessutom vidga definitionen av termen.

Runt Malmöitiska landmärken som Turning torso och Pildammsparken utspelas författaren Nene Ormes bok Udda verklighet – en urban fantasy-roman om en ung kvinna som drömmer sanndrömmar. P3 Kulturs Sara Lundin åkte till parkernas, hamnskiftarnas och höghusoraklens stad för att hänga med Nene på stadsvandring till hemliga skrymslen, creepy fåglar och mystiska portar.

Hemma i P3 Kulturs mörka radio-dungeon får Johanna Koljonen besök av Super Mario-fantasterna Qaryn Eng och Kristoffer Lindh för att prata om sommarens stora myspsykedeliska spelupplevelse – Super Mario Galaxy 2. Är det fantasy. Eller är det bara ett skönt speluniversum befolkat av mustaschprydda hantverkare, pussgrisar och stjärnmammor?

För att uppmärksamma mumintrollens 65-årsdag och det märkliga förhållandet mellan rikssvenskar och finlandssvenskar blir det också premiär för P3 Kulturs nya, experimentella fantasyhumorformat – Muminroasten!  Helena Sandström dundrar in i studion med sina hårdaste skämt av typen ”finlandssvensk = mumintroll”, riktade mot svensktalande finländare i allmänhet och Johanna Koljonen i synnerhet. Det blir roligt, det blir lågt – och kanske biter det genom huden på Johanna.

Missa heller inte P3 Kulturs dvd-boxcirkel, som nu börjat sitt stora sommarprojekt – att tugga i sig hela den banbrytande kriminalserien The Wire. Givetvis blir det också sommartwitter – idag är avsändaren den hyllade låtskrivaren, vokalisten, gitarristen och pianisten Ida Redig.