Folk dör i torkan: Ekots Margita Boström i Asiens hetta

3:38 min

Utrikeskrönikan den 26 maj. Bangkok

Bangkok torsdag

I förra veckan sattes ett nytt värmerekord i Indien då man uppmätte 51 grader i staden Phalodi i Rajasthan. Myndigheterna gick ut med varningar om en värmebölja som skulle ligga fem grader över det normala för årstiden

Jag har själv skaffat mig en app i telefonen som mäter samman temperaturen med luftfuktigheten och så får man den upplevda värmen och flera gånger har den visat på 49 grader här i Bangkok. Och även för en värme och solälskande person som jag är det på tok för mycket.

Men jag kan ju gå in i det luftkonditionerande och alltid förse mig med vatten. Men så många i denna del av världen kan inte det och det är dom som får betala priset för att det de senaste två åren slagits värmerekord på värmerekord.

Sedan 1880 har man regelbundet mätt temperaturen över världen. Och vid en genomgång av rekord fann man att de 13 absolut varmaste månaderna har inträffat sedan februari 2015. Alltså de varmaste 13 månaderna under de 137 år som man mätt har inträffat de 16 senaste månaderna!!

Och experter säger att det är ett tecken på att den globala uppvärmningen accelerar.

Människor har slagits och dödats på flera platser i Syd och Sydostasien runt de allt mer uttorkade brunnarna.

330 miljoner av den indiska befolkningen lider av mycket svår torka och landets högsta domstol har beslutat att alla delstatsregeringar måste erbjuda skolbarnen fria luncher även på loven då barnen annars riskerar svält. Helt nyligen dog fem män i en by när de i ren desperation försökte återställa en gammal brunn för att få vatten. De klättrade ner i den och där fanns giftiga gaser och alla dog.

Klimatexperter säger att El Ninoeffekten kommer att hålla i sig ända in i juli då ska det avlösas av La Nina. Med regn i massor  som  ska tas emot av en helt uttorkad jord. Det brukar leda till översvämningar och jordskred, precis det som Sri Lanka upplevde i förra veckan då flera byar hamnade under rasmassor och över 300 000 människor som tvingades lämna sina hem i rädsla för att själva begravas.

Världsbanken sa i veckan att 2050 riskerar 1,3 miljarder av jordens befolkning att på allvar drabbas av klimatförändringar.

Vad kommer hända när de här väderfenomenen återkommer allt oftare? Hur ska dessa ofta fattiga länder hinna läka innan nästa naturkatastrof kommer? Hur länge dröjer det innan det som klimatforskare så länge varnat för kommer - strömmen av klimatflyktingar som söker sig till Europa, Australien och USA för att överleva.

Har vi rätt att neka dom komma? Det är ju vi som ligger bakom det mesta av utsläppen och därmed det förändrade klimatet. En fattig bonde i Bangladesh har inte bidragit men det är han och hans familj som betalar det katastrofala priset av att inte längre en hitta vatten nog att dricka. Samtidigt som vi bara vrider på vår kran och fortsätter leva som vanligt.

 

 


 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista