Brittisk kulturhöger och kinesiska utsvävningar

15 min

Att läsa är att leva. Och att få krypa upp i en fåtölj med en bok eller en tjock tidskrift, det är en härlig del av livet. I dagens Obs ska vi som vanligt ta dig med på en tur runt jorden i läsningens tecken; från Kina, till Storbritannien, via Frankrike.

Jan Olof Nilsson om en ny bok av en av Kinas mest legendariska författare: Eileen Chang (på kinesiska Zhang Ailing), som är mest känd för att ha skrivit den novell som Ang Lees film Lust Caution bygger på. Eileen Changs bok Xiao Tuan Yan (ungefär ”Ett litet lyckligt slut”) publiceras nu, 15 år efter att Chang dog och 30 år efter att boken skrevs. Boken, som ger fler ledtrådar till Eileen Changs problemfyllda liv, har väckt enorm uppmärksamhet i Kina.

Ingmarie Froman om Antoine Compagnons bok Le Cas Bernard Faÿ, om den intellektuelle fransmannen Faÿ som blev glödande fascist under kriget.

Veckans länk: Thomas Engström läser tre konservativa, brittiska tidskrifter; Spectator, Standpoint och Prospect, och menar att Storbritannien lyckats producera världens enda charmerande kulturhöger.

Länkar:
Spectator
Standpoint
Prospect

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".