En tur runt jorden med OBS

14 min

Välkommen till ett nytt Obs-år – det börjar vi med en tur runt jordens diskussionshärdar. Vilka stora debatter ligger på lur och väntar? Vi har bett några av våra medarbetare ge en bild från den debatthorisont de bevakar, och komma med ett bud på vad som kan tänkas vara den viktigaste frågan för det kommande året.

På den tyska horisonten tornar det upp sig en jämlikhetsdebatt, enligt Malin Krutmeijer. Krisen har skapat vad som med en språklig nyskapelse kallas ett "abgehängtes Prekariat", och som inte längre ryms i den tyska välfärden. I Indien är välståndet något som har börjat byggas på allvar först nyligen – och nu kommer även intresset för svåra rättvisediskussioner och social aktivism, förutspår Per J Andersson.

På andra sidan oceanen, i Sydafrika, råder fortfarande en ohämmad misstillit mellan medborgarna i den unga staten: Tor Billgren hoppas på ett samhällsklimat med mindre rädsla. Misstro har också präglat synen på slumkvarteren i Latinamerika, men enligt Magnus Linton är nu en revolutionerande förändring på väg - la revolucion estetica. Vi landar i Europa igen med Ingmarie Fromans blick på den snabbt växande debatten om nationell identitet i Frankrike, som under helt nya former ställer frågan om vad som gör en fransos till en fransos i det multietniska samhället.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista