Är Kronprinsessan musikpirat? Är kungen balearisk?

57 min
Köpte Kronprinsessan Victoria bootlegs i Kosovo? Är den gamla schlagerdängan Fly on the Wings of Love balearic eller inte? P3 Kulturs moderna monarkivecka fortsätter att räta ut frågetecknen för Sverige, i tiden.

Catarina Hurtig, som bland annat programlett Kungligt i kanal 5 och skrivit nya biografin Hennes Kungliga Höghet Victoria, har i egenskap av hovreporter rest med kronprinsessan över halva världen. Väl lämpad som hon är att spekulera i kungafamiljens kulturella vanor, hjälper Catarina oss att finna svaren våra små hjärtan så ivrigt söker: Hade Madde kunnat bli pandatjej om hon ville? Vilken Kenttext handlar i själva verket om Victoria? När sitter Kung Carl XVI Gustaf på en kobbe och chillar till Pink Floyd? Och hur kan Daniel Westling vara mer bildad än vår egen programledare och På spåret-vinnare Johanna Koljonen?

Veckans kritikerpanel, bestående av Emil Arvidsson och Alice Kassius Eggers, diskuterar Oskar Linnros plötsliga explosion i pop-Sverige, vårt till synes omättliga behov av tjoande sommarkörer och ifall detta är året då vi kommer att bli ”Oskar” med hr. Linnros precis som vi en gång blev ”Håkan” med en viss gammal Honey Is Cool-trummis i sjömanskostym.

Vad mer kan man begära av ett radioprogram? Simon Moser berättar om ett möte med det förflutna i form av en tämligen suspekt gammal Aktuell Rapport-”journalist”.

Och så drar vi igång sommarföljetongen Kunskapslyftet, där vi kryper till korset och öppet bekänner de brister i vår koll som vi tidigare använt all vår list för att mörka. Lyssnaren får följa med på en bildningsresa genom den samtida kulturen där vi vecka för vecka går igenom de nödvändiga milstolparna som vi tidigare fejkat oss runt.

Hållplats ett: Musikjournalisten och klubbarrangören Stefan Thungren förklarar för programledar-Johanna och reporter-Teresa vad musikreferensen balearica egentligen betyder. Är det hemliga göteborgsbandet JJ baleariska? Är baleariskt att likt kungen sitta på en kobbe och lyssna på Pink Floyd? Det är ingen skam i okunskap! Vi är här för att lära! Detta är public service!

Dagens sommartwittrare är serietecknaren Niklas Asker.