P3 Kultur moderniserar monarkin

65 min
Republikaner, finns dom? Javisst. Men de är lite som bajenfans. De förlorar alltid. Då och då firar de någon liten futtig triumf. Men de vet att de aldrig kommer att bli vinnare på riktigt. Det svenska kungahuset står nämligen på en extremt stabil och folklig grund. En liten minoritet fajtas för en folkvald president, men den stora massan tycker det är mysigt med kungar och drottningar. Trots att kungligheter egentligen är något vi ärvt från tidigare, mer fantasyliknande tidevarv.

Här började P3 Kultur-redaktionen tänka:

Kan man inte, som de flesta uppenbarligen vill, behålla kungahuset – men tokrenovera det så att det passar in i det hypermoderna, jämställda och kompromissvilliga nutids-Sverige?

Självklart kan man det! Men vem ska regera, hur ska det fungera och vad ska de ha på sig?

I torsdagens P3 Kultur presenterar en hjärntrust bestående av redaktionsmedlemmarna Teresa Axner, Sara Lundin och Tommie Jönsson sina absolut vassaste idéer för att modernisera monarkin - med hjälp av bland annat mobila hem, popmusik och gotiskt mode.

P3 Kulturs serieskola plockar in forskaren Alastair Hird från Oxfords universitet för att gå till botten med vem Grant Morrison är och varför han är så viktig i de grafiska romanernas värld. För det är ju så att man kan knappt börja prata med serienörd utan att denne namedroppar Morrison, den skallige manusförfattaren som hävdar att han är kaosmagiker och dessutom fått sina läsare att utföra rituell grupponani.

Vi följer också upp tisdagens prinsessmerchandisebonanza och bjuder in bloggaren och debattören Fredrik Westerlund. Han berättar de vitt skilda reaktionerna han fått när han börjat ge bort drinkunderlägg med prinssessmotiv som ett slags verklighetsperformance.

Dessutom är det premiär för dvd-boxcirkeln – P3 Kulturs svar på bokcirkeln i P1, som istället för att läsa Joyce Carol Oates bryter förpackningen till första säsongen av den tokhajpade kriminalserien The Wire.

Dagens somamrtwittrare? Författaren Josefine Adolfsson!