Folkvandring till gymmet

55 min

Att ta hand om sin kropp och sin hälsa får allt större plats i mångas liv. Hur gick det till när träning fick en så central roll och kommer det idoga gymandet att göra oss friskare och lyckligare?

Hälsoklubben i ljusa och fräscha lokaler strävar efter att bli som ett andra hem för vårt bättre jag. Samtidigt domineras gymbranschen av stora kedjor som kontrollerar allt från vilken musik som spelas till hur receptionisten hälsar dig välkommen. 

- "Om jag den enda som frågat hur personen mår på länge, så kan det bli väldigt djupa samtal". 

Det berättar Lisa Kaptein Kvist, som jobbar som PT och kostrådgivare på ett gym i Höllviken. Personliga tränare är en del av den enorma industri som vuxit upp kring motion och fitness de senaste decennierna. De moderna gymen jobbar hårt för att sudda bort muskelbyggarstämpeln och erbjuder medlemmarna allt från yoga och spinningpass till massage och hälsoluncher.

Gäster i programmet är Thomas Johansson, professor i Göteborg som skrivit en rad böcker om gym- och kroppskultur, Carl Cederström, författare till boken Wellnessyndromet, Yvonne Lin, fitnesspionjär och Owe Rytter, styrketräningslegend.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista