Bättre med blandat - men hur når vi dit?

88 min

Är du enda kvinnan eller mannen på ditt jobb? Hur skulle det bli om det blev lite mer jämnt fördelat? Sverige har Västeuropas näst mest segregerade arbetsmarknad - hur blir vi bättre?

Kvinnor är bättre på omvårdnad. Och män är bättre på att snickra. Eller? Könsstereotypa bilder som dessa har bidragit till att Sverige har Västeuropas näst mest segregerade arbetsmarknad, efter Finland, enligt en rapport som Arbetsmiljöverket beställde 2013.

Bland förskollärare är kvinnodominansen hela 96 procent, och nån förändring är inte i sikte. I veckan presenterade Ekot nyheten att många manliga förskolestudenter hoppar av sin utbildning, ofta under praktiken, för att de avskräcks och inte känner att de hör hemma i förskolan. Samtidigt är hela 99 procent av alla snickare och träarbetare män, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Är du enda kvinnan eller mannen på ditt jobb? Hur var det för dig att ta klivet in på en arbetsplats där ditt kön är i minoritet? Vad skulle hända om ni blev fler män eller kvinnor?

Många arbetsplatser jobbar aktivt för att få en jämnare könsfördelning, för de allra flesta är överens om att blandat är bäst. Studier har till exempel visat att kvinnor blir mer stressade på arbetsplatser där det är flest män. Och forskning visar också att jämställda arbetsplatser är friskare.

Hur reagerar du själv när könsmönster bryts? När din barnmorska var en man? Eller när målaren du anlitade var en kvinna? Och hur är det att jobba på en arbetsplats där det faktiskt är lika många kvinnor som män?

Ring 099-110 90 till Karlavagnen och prata könssegregerade yrken med Johanna Linder. Programmet startar 21.40. Slussen öppnar som vanligt kl 21.00. Du kan redan nu skicka iväg ett mejl till karlavagnen@sverigesradio.se eller gå in på vår sida på Facebook eller på Twitter och Instagram @P4Karlavagnen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista