Stina och Mia om funkofobi

90 min

”Värre än att inte se är detta att inte bli sedd” skrev Kent Andersson och jag håller med. Kan vi inte bara enas om att försöka bli seende, lyssnande, människor? Alltså på riktigt? Stina Wollter

Söndagens gäst Mia Welander är läraren som vill se sina elever. Just nu är hon teaterstudent och hon betraktar det som en förmån att få sätta sig in i en annan människas synsätt så som man gör i karaktärsarbete, vilket för Mia bidrar till en ökad förståelse av hur andra tänker.

Mia eftersträvar att försöka förstå hur andra har det och skulle önska att andra gjorde detsamma inför hennes livserfarenheter. Det är därför hon vill prata om funkofobi, som enligt Mia t ex kan handla om ”när alla ens vänner drar iväg uppför en trappa och inte inser att man inte kunde följa efter”.

Mia är tacksam över att det finns ett ord för det hon har upplevt så många gånger. Och hon vill prata om det just därför att många människor inte ens har hört talas om funkofobi.

Hör Stina och Mias samtal kl 22.05-23.00 om rädsla och förutfattade meningar, om hur hon skulle vilja att människor med funktionsvariationer blir bemötta och om vikten av att få verkliga sina drömmar.

Du som lyssnar, vad innebär ordet funkofobi för dig?
Vad vill du lyfta och belysa?

När känner du dig osynliggjord?
Hur gör du för att skapa förändring?

Vill du berätta om ditt jobbuppehåll, din pluggdröm som gick i uppfyllelse, att gå på folkhögskola eller kanske din lärargärning?

Ring till slussen på 018 – 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina per telefon efter kl 23. Maila när det passar dig på sondagsstina@sverigesradio.se och skriv ditt telefonnummer om du vill bli uppringd!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista