Om hot och möjligheter i framtidens journalistik

20 min

"Journalistisk kvalitet? En antologi om hot och möjligheter när medievärlden förändras" - det är titeln på en intressant antologi om framtidens journalistik. I den delger oss ett 20-tal, främst journalister och medieforskare sina tankar på området. Publicerat har samlat tre av författarna till en diskussion om vad som kommer att hända med framtidens journalistik.

Närmare bestämt Axel Andén, chefredaktör på Medievärlden, som numera bara finns på webben och MarieLouise Samuelsson, frilansjournalist som skriver mycket om medier och forskning.

Dessa båda har ganska olika, för att inte säga helt skiftande, meningar om journalistiken, den nya tekniken och framtiden.

Omsätta sina tankar i praktisk handling

Så vad säger då Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström om saken? Som chefredaktör måste han omsätta sina tankar i praktiken genom att ge ut en tidning varje dag.

Boken har satts samman av, Institutet för mediestudier som också anordnade ett seminarium om journalistisk kvalitet i Stockholm i förra veckan.

En verktygslåda för ökad kvalitet

Där kunde man till exempel höra Ragnhild Olsen från Oslo universitet berätta om en verktygslåda för redaktionell kvalitetsmätning som man plockat ihop och börjat använda i Norge.

Hon gav ett exempel från en lokaltidning som visade sig innehålla fel i över 70 procent av artiklarna när de lämnades över till desken. När de sedan gick i tyck återstod fel i över hälften av artiklarna...

Då ska det påpekas att som fel räknades minsta kommatecken som placerats fel. Mer om verktygslådan.

Forskning liknar journalistik och vice versa

Ett kapitel av Per Molander, som nu är chef för Inspektionen för socialförsäkringen, har titeln "Journalisten som forskare" och tar upp det som borde vara likheter mellan forskning och journalistik.

Lider medierna av bristande nyhetskänsla?

Under seminariet kritiserade Molander också medierna för bristande nyhetskänsla. Härom veckan höll hans inspektion en presskonferens som innehöll flera intressanta nyheter om omdiskuterade Försäkringkassan.

-Det var bara F-kassans personaltidning som kom dit, berättade Molander.

Och journalisterna missade de intressanta nyheter som finns i den här.

Kanske för väl dolt i en pressinbjudan

Möjligen berodde det dåliga intresset på en inte alltför lockande? I den kan man inte hitta ett spår av att rapporten skulle innehålla sprängstoff...

I antologin "Journalistisk kvalitet?" skriver Axel Andén om Kvalitet som maktutövning. Han anser att kvalitetsdiskussioner till och med används för att bygga upp en mur mot den mångfald som de så kallade sociala medierna innebär.

Journalistyrket riskera att lösas upp?

MarieLouise Samuelssons kapitel har rubriken: Journalistyrket försvagas och backar mot 1800-talet.

Medan Daniel Sandström skriver under rubriken Var relevant och du ska överleva. Hör dem utveckla vad de menar i programmet.

Ny specialskriven låt i kampen för Dawit Isaak 

Där får du i slutet också höra lite av den nya låten "Release him" som den tillfälliga gruppen Brothers & Sisters of Dawit sjungit in.

Gruppen plockades ihop av Benyam Lemma Eriksson och består av flera kända göteborgsband som till exempel the Soundtrack of Our Lives och Fibes Oh Fibes.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista