P1 Kultur måndag 18 april

59 min

Jeanette Bonnier död. Vi besöker utställning om amerikanska paret Eames. I Tyskland fortsätter Böhmermann-gate. Nordiska kvinnor på film. Essä om monument.

En av de mäktigaste inom Bonnierkoncernen, Jeanette Bonnier, avled i helgen vid en ålder av 82 år. Förutom att sitta i styrelser för två av Sveriges största tidningar så var hon aktiv inom konsten. Hon startade en stipendiestiftelse för unga på åttiotalet och 2006 öppnade Bonniers konsthall. Sara Arrhenius, chef för Bonnier konsthall, Mikael Timm och Liljewalchs Mårten Castenfors minns en person med öga för konst.

Helene Alm har besök Bildmuseet i Umeå där man öppnat en utställning om det kreativa amerikanska paret Charles och Ray Eames. Lekfulla, multimediala och kända inte minst för sina stolar som gärna fotograferas i inredningsartiklar och bostadsannonser.

Daniela Marquardt berättar om senaste nytt gällande beefen mellan tysk satir och turkisk snarstuckenhet. Vi talar förstås om Jan Böhmermann vars humor nu ska utredas efter att Merkel gett efter för Erdogans önskan.

Essä om monument, den första av tre delar. Konstvetaren Linda Fagerström reflekterar över begreppet, men börjar med de små blankpolerade gatustenarna i mässing som finns i Berlin.


Programledare: Roger Wilson
Producent: Minna GrönforsDu hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista