Terminsavslutning i P3 Kultur

62 min
Vi rundar av vårsäsongen och laddar om inför sommarens sändningsbonanza med en fyrverkeriliknande greatest hits-show bestående av guldkorn från det senaste halvåret. Bland höjdpunkterna hör du om sexfantasier till söndagsbilagorna, sex i närheten av apa och sex till tonerna av Lars Winnerbäck. Och så blir det lite om runda brön och bollhav på IT-kontor.

Här kommer en mer specad innehålldeklaration:

Bert Kolker, även känd som Bagel-Bert från Bagarmossen, berättar om hur ett stigbygelsformat judiskt frifräsarbröd färdades över hav och nationsgränser för att så småningom landa på ZTV-redaktionen.

Kritikerna och popmusikkonnässörerna Alice Eggers och Sebastian Suarez-Golborne gräver djupt i den monumentala lyrikboxen Dikt 1598-1939. De hittar den svenska 1800-talspoesins svar på Ian Curtis och några andra tydliga lyriktrådar som leder från 1700 –talet fram till Thåström, Pascal, Kent och inte minst Marie Bergmans proggreggaerökare Ingen kommer undan politiken. Inslaget sändes på Rocklyrikens dag i vintras.

Uppmärksammade romandebutanten Eli Levén – som i vintras utkom med Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats - och skribenten Jessika Gedin berättar om erotiska läsupplevelser i söndagsbilagor och i mammas hrdcorefeministiska böcker.

Ur P3 Kulturs digra arkiv av litteratursamtal om b-kändisbiografier hämtar vi pratet om filmstjärnechimpansen Cheetas självbiografi. P3 Kulturs producent Tommie Jönsson läser Tarzans sidekicks Me, Cheeta som en fundamentalist läser Bibeln – medan Johanna Koljonen mer lutar åt att boken skall ses som en roman.

P3 Kulturs reporter Sara Lundin återbesöker kreativa rum från IT-erans gryning och får vittnesmål om vad som hände med skaparlusten när sjaviga manchestersoffor och sovhögar med rosahåriga tonåringar byttes ut mot mer och mer blankpolerade ytor och designerföremål.

Och du – på tisdag 15 juni rullar vi igång P3 Kulturs sommarsäsong. Varje tisdag, onsdag, torsdag och fredag under resten av sommaren sänder vi mellan 10:02 och 12:00. Så sluta inte tvätta öronen!