Längtan till det naturliga

55 min

Vad är egentligen naturligt för en människa? Forskare och experter reflekterar kring denna fråga utifrån sina ämnesområden. Programmet är en inspelning från Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

”Jag skulle säga att man använder ordet naturligt när man vill att det ska vara på ett visst sätt, men man har inga andra argument”, det menar genusvetaren Kajsa Widegren, från Göteborgs Universitet.

 I hälsosammanhang hänvisar man ofta till vårt ursprung på savannen och menar att det är onaturligt för oss att äta en viss sorts mat, titta på skärmar, sitta på kontorsstolar eller ha femhundra Facebookvänner. Samtidigt är människans största tillgång förmågan till anpassning. Och inom den virtuella världen, som får allt större betydelse för oss, är man fri att strunta i alla naturlagar.

”Jag tror att vi begränsar oss om vi tänker för mycket på vad som är naturligt eller inte naturligt för oss människor”, det säger Olle Häggström, professor på Chalmers och framtidsteknikspanare.

Gäster är dessutom Anna Nygren, livsstilspedagog, Klas Grinell, idéhistoriker, Peter Österberg, kreativitetsexpert och Lars Johan Erkell, zoofysiolog. 

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.


Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista