Så funkar virtual reality

20 min

Med ett headset och glasögon med bildskärm kan man gå in i en datorgenererad virtuell verklighet. Tekniken kallas VR, virtual reality, och kan användas från spel till räddningsarbete.

De första modellerna av den nya typen av VR-glasögon kom för några år sedan. Lika länge har Arne Linde, som är forskningsingenjör i data- och informationsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola, haft olika projekt där studenter fått utveckla program för glasögonen.

Just nu håller studenterna Mattias Patricks och André Wallström på med ett projekt där de ska koppla ihop glasögonen med en självflygande liten drönare, något som i framtiden kanske skulle kunna användas för att få bättre överblick vid exempelvis olycksplatser.

Annika Gustafsson är verksamhetschef på Boost Hbg i Helsingborg och sysslar med utveckling av film och rörlig bild. Hon tror att den nya tekniken kan komma att påverka vår kultur lika mycket som filmen har gjort sedan den kom för 120 år sedan.I programmet hörs också ljud från upplevelsen The Chair, som är skapad av SightLine.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".