P1 Kultur tisdag 19 april

59 min

Om den femte Beatlen - producenten George Martin som gick bort tidigare i år; en ständigt aktuell klassiker på teaterscenen - En druva i solen; och dessutom: idag utses Årets museum.

Tidigare i år gick den brittiske musikproducenten George Martin bort efter en hela 70 år lång karriär. Martin spelade in all sorts musik: klassiska verk, skämtskivor, jazz och filmmusik. Men framförallt är han förstås känd som Beatles ovärderliga producent - han var "Den femte Beatlen". Men vad var det som gjorde honom så märklig? Kulturredaktionens Mikael Timm har försökt tränga ned i George Martins verk.

Vilket är Sveriges mest nyskapande och publika museum? Idag utses Årets Museum 2016 av branschorganisationen Riksförbundet Sveriges museer. Nominerade i år: Armémuseum, Tekniska museet i Stockholm samt HAMN i Nacka. Kulturredaktionens Mattias Berg kommenterar vinnaren.

Veckans Klassikern handlar om en pjäs från 1959 som snabbt fick stor uppmärksamhet i USA och översattes till 35 språk, men som aldrig tidigare spelats i Sverige - förrän i år. Kulturredaktionens teaterkritiker Maria Edström berättar om Lorraine Hansberrys pjäs, En druva i solen.