P1 Kultur onsdag 20 april

60 min

Trädgårdar - en plats för odling, men också för förtätat bostadsbyggande? P1 Kultur om bra boende, behovet av odlingskultur samt om mode och monument. Programledare: Roger Wilson

Var ska alla bo? Hur ska vi ha råd och hinna bygga? Katarina Wikars begav sig till nyöppnade utställningen "Bo Nu Då” på Arkitektur och lärde sig att bostadskrisen inte är något nytt i historien.

Nu behövs trots allt 700 000 nya bostäder närmsta tio åren - nästan ett miljonprogram fast utan sjuttiotalets detaljreglerande starka stat. Arkitektbyrån KOD föreslår en dela-hem-rörelse med förtätning av villaträdgårdar.

Våren är här, trädgårdsentusiasterna gnuggar de gröna fingrarna och det är dags för den årliga trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Stockholm.

Men, trädgård är också litteratur, strömmen av nya böcker i genren fortsätter med oförminskad styrka - just i år känns det som om alla förlag tävlar om vem som kan hitta på flest titlar som handlar om grönsaksland, stadsodling, självhushåll, bondeliv och blommor. Sara Bäckmo och Elin Unnes har skrivit två av dem: om att odla ekologiskt för hushållsbehov och om växters hemliga kraft.

Det har kallats ”historiens största upphovsrättsmål” – Google vs författarna. I veckan slog USA:s högsta domstol fast att Google Books inte strider mot upphovsrättslagen med sitt projekt att digitalisera världslitteraturen. Men vad betyder det konkret. För oss läsare? För svenska författare? Mattias Berg reder ut!

Tonie Lewenhaupt - dräkthistoriker, tecknare, författare - har under 20 års tid donerat kläder till Röhsska museet i Göteborg, både egna och andras. Nu öppnar utställningen med det bästa ur den kollektionen. Mia Gerdin nyper i tyger och känner på kvalitén och frågar sig vad kläder egentligen kan berätta om bäraren och samtiden.

I dagens OBS fortsätter vi att vrida och vända på klassiska monument. Idag med hjälp av den sydafrikanska fotografen David Goldblatt, som ägnat livet åt att fotografera minnesmärken över ett maktfullkomligt herravälde.

Programledare: Roger Wilson

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista