Kadmium i maten kommer från berggrunden

19 min

Tusentals svenskar får i sig så mycket kadmium genom maten att det kan orsaka benskörhet och skada njurarna, enligt Livsmedelsverket. Orsaken är till största delen helt naturlig förekomst av kadmium.

I områden med sandsten eller alunskiffer i berggrunden blir kadmiumhalten i marken hög. Det gäller till exempel delar av Jämtland, Östergötland och Österlen.

– Det effektivaste sättet att minska kadmium i maten skulle vara att inte odla mat på de marker där halterna är som högst, säger kadmiumforskaren Jan Eriksson vid Sveriges lantbruksuniversitet.

När Vetenskapsradion tidigare rapporterat om detta har lyssnare hört av sig och undrat om vi inte borde fokusera på det kadmium som tillförs marken genom rötslam. Men det befintliga kadmiet i marken är mycket mer, säger Jan Eriksson.

– Slammet påverkar inte direkt för det är ganska små mängder i förhållande till det kadmium som redan finns där. Dessutom finns det organiskt material i slammet som binder kadmium i marken, och gör att mindre tas upp av grödorna.

Potatis, morötter, andra rotfrukter, sallad och spenat är grödor som tar upp särskilt mycket kadmium. Tvärtom är det med frukt och bär.

– De brukar alltid hålla låga halter, säger kadmiumforskaren Håkan Asp vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

En karta över kadmium i Sverige finns i en pdf under artikeln.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista