Hjärtläkare Johan Sundström: Min vision är att ha så kul som möjligt på jobbet

9:29 min

Hjärtläkaren Johan Sundström hade tidigare som vision att bli professor innan han fyllde 50. Han skiftade fokus till "att ha roligt på jobbet" och blev professor vid 45.

Johan Sundström balanserar forskarlivet genom att grotta ner sig i stora datamängder från befolkningsstudier och att arbeta kliniskt som hjärtläkare på Akademiska sjukhuset:

–  Jag gillar att sitta med två meter statistikkod och trycka på enter och så rasslar det till. Om man får en kick av att sitta där med gamnacke, och missa lunchen, då ska man ju fortsätta med det tycker jag.

Just nu driver Johan Sundström också ett nytt nationellt projekt som kallas för "The Swedish Cohort consortium" - eller cohorts.se. Tanken är att alla svenska befolkningsstudier där forskare följt en viss del av befolkningen under en viss tid – ska kunna sammanställas med hjälp av ett nytt digitalt verktyg.

Då kommer alla befolkningsstudier som gjorts kunna analyseras samtidigt – och forskarna kommer kunna upptäcka nya riskfakorer och behandlingar för olika sjukdomar:

– Det är min dröm, att vi kan enas om att analysera våra kohorter samtidigt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista