Västkonspiratörer i öst: Ekots Johanna Melén på väg till Belgrad

3:46 min

Utrikeskrönikan 18 april 2016. Stockholm

Stockholm, måndag.

 

Fast när ni hör det här sitter jag i ett flygplan, på väg till Serbiens huvudstad Belgrad. I min väska har jag en artikel skriven av en av ledarna för studentorganisationen Otpor, motstånd, som för 16 år sedan kämpade för frihet och demokrati när Serbiens ledare fortfarande hette Slobodan Milosevic.

 

En dag, står det i artikeln, höll tre ministrar ur regeringen en tv-sänd presskonferens där de avslöjade att CIA, den amerikanska hemliga underrättelsetjänsten, planerade att störta Milosevic med hjälp av välbetalda studentaktivister.

 

Jag tänkte på den där artikeln när jag i förra veckan lyssnade ett slag på den ryska presidenten Vladimir Putins årliga telefonväkteri med det ryska folket. Jag satte på sändningen helt slumpmässigt någonstans mitt i och vips var det där, teorin om att det är väst som ligger bakom när något går dig emot. Som de där Panamapapprena som sägs visa hur Putins vänner gömt undan stora summor pengar i skatteparadis.

 

Ha! Sa Putin, det vet ju alla att tidningen som ligger bakom avslöjandet, Suddeutsche Zeitung ägs av den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs.

"Överallt sticker uppdragsgivarnas öron fram! Utan att ens ha vett att rodna", sa Putin som sen visserligen fick  ta tillbaka det där. Det var hans pressekreterare, Dmitrij Peskov, en av de utpekade i Panamahärvan, som farit med oriktig information, men i alla fall, någon slags västerländsk konspiration måste det ju vara, i syfte att störta den ryska makten.

Precis som alla som står upp för demokrati och rättvisa i själva verket inte gör det för att de vill leva i ett demokratiskt land utan för att de får pengar från västerländska regeringar för att stå på torgen och gasta.

 

Slobodan Milosevic må vara avsatt, åtalad och död för länge sen men västkonspirationen lever högst livaktigt kvar inte minst i hans del av Europa. I Makedonien till exempel där tusentals de senaste dagarna demonstrerat mot korrupta politiker och för demokrati där säger landets ledning att det är utländska spioner som ligger bakom alltihop, som avlyssnat deras telefonsamtal och spridit bilden av korrupta och maktmissbrukande politiker. Och de som demonstrerar är nu naturligtvis ute i de västerländska konspiratörernas ärende.

För inte kan det vara så att människor av egen fri vilja går ut och protesterar mot att deras val inte går rätt till och att deras frihet inte är lika stor som andras.

 

Jag är som sagt på väg till Serbiens huvudstad Belgrad där premiärministern heter Aleksandar Vucic, en gång i tiden informationsminister när presidenten hette Slobodan Milosevic. 2008 ledde Vucic en demonstration mot gripandet av Radovan Karadzic som nyligen dömdes i FN:s krigsförbrytartribunal i Haag till 40 års fängelse för bland annat folkmord i Srebrenica. Krigsförbrytartribunalen som av en del i Serbien fortfarande ses som en enda stor amerikansk konspiration mot det serbiska folket. Premiärminister Vucic var visserligen kritisk till domen men i ganska nedtonade ordalag. För nu vill han ju att Serbien ska bli EU-medlem och då går det ju inte att säga vad som helst längre. Den balansgången tänkte jag titta närmare på under veckan som kommer.

 

Det här är Johanna Melén, på väg till BelgradDu hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista