Kulturradion minns arkitekten Léonie Geisendorf - "Vill man ha byråkratiskt samhälle så får man rutiga hus".

43 min

Förra fredagen avled Léonie Geisendorf nära 102 år gammal i sitt hem i Paris. Katarina Wikars gjorde inför hennes 100-årsdag ett program om en kompromisslös arkitekt som älskade betong och ljus.

Sommaren 2014 hedrades Léonie Geisendorf med en utställning på ArkDes i Stockholm, Upp i vind, där man kunde studera hennes projekt, både de byggda, som S:t Görans gymnasium med sin remarkabla aula i betong och glas, de 114 radhusen i Bagarmossen från femtiotalet och ett par villor med flytande rumsövergångar i Djursholm. Och allt det obyggda som Katolska kyrkan i Kungsträdgården.

Léonie Geisendorf kom till Sverige 1938 direkt från sin praktik hos le Corbusier i Paris men var född i Warszawa. I en intervju 2000 sa hon: ”Nu är det färdigt finns inte. Man lämnar inte ifrån sig något förrän fem i tolv. Det kan hela tiden bli bättre."

Katarina Wikars träffar elever, beställare, kolleger och besöker också S:t Görans gymnasium inför ombyggnaden till studentbostäder, ett hus som under åren varit både älskat och hatat och har kallats en brutal skönhet. I programmet medverkar också arkitekterna Dick Lindberg, Charlie Gullström, Lars Raattamaa med flera.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista