Möt mästaren Hieronymus Bosch

43 min

Han har gått till historien som en mästare på att skildra Helvetet. Han var surrealist 400 år innan Salvador Dali ens var född. Följ med Mats Arvidsson in i Hieronymus Boschs magiska bildvärld.

Den flamländske konstnären Hieronymus Bosch är en målare  ensam i sitt slag, unik i sin egen tid och i hela konsthistorien. I år det 500 år sedan han dog. Något som firas stort i hemstaden s'Hertogenbosch där han levde och arbetade hela sitt liv.

Ingen vet särskilt mycket om hans liv, men det har spekulerats desto mer. Om förebilder och inspirationskällor. Om förhållandet till kyrkan och om moraliska avsikter. Men mycket är spekulationer eftersom Hieronymus Bosch inte lämnade några dagoboksanteckningar efter sig och inte heller fick några barn. Det man vet finns i målningarna och så vet man att han gifte sig rikt och blev medlem i ett av medeltidens finaste ordenssällskap.

Så missa inte Mats Arvidssons resa in i Boschs speciella värld fylld av flygande fiskar, konstiga maskiner och människor som kämpar i helvetet.Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista