"Jag hatar min hund! Vad ska jag göra?"

46 min

En lyssnare behöver hjälp med sin tabubelagda situation, därför kopplar VBV-gänget in senior professor i medicinsk psykologi och leg. psykoterapeut Åsa Nilsonne.

Programledarna Maria Hedqvist, Gurgin och poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt bjuder in Åsa Nilsonne, senior professor i medicinsk psykologi, för att hjälpa lyssnaren som skrev in en fråga till VBV:


 "Jag har ett problem som jag inte pratar med någon om. Jag skäms. Jag hatar min hund. För 5 år sedan hämtade jag min älskling från en uppfödare som jag känner. Hon var ett yrväder. Högt, lågt och överallt var hon. Och jag älskade det. Nu flera år senare så känner jag att jag hatar henne. Jag vet inte varför. Det här stressar mig och ger mig huvudvärk.
Jag älskar henne men hatar henne.
Vad ska jag göra?"

Åsa Nilsonne menar att man inte ska vara rädd för att söka hjälp och att det är hundägarens ansvar att hatet inte övergår till handling.
- Hat är inte en känsla som de flesta av oss människor njuter av, för de flesta är hat en obekväm och skrämmande känsla eftersom att man inte alltid vet var ens gräns går. Det är en känsla som vi är beredda att göra nästan vad som helst för att slippa känna och därför blir den extremt otäck, ju mer man talar om den desto mindre skrämmande blir den, säger Åsa Nilsonne.

Poddens hundpsykologs tips är att skapa förutsättningar för bra möten, förebygga konfliktsituationer och istället försöka skratta med hunden.
- Det är svårt att säga om en hund kan hata sin hundägare trots att man kan se undvikande beteenden från hundens sida, aggressioner och starka känslor från hunden i specifika situationer, menar Eva Bodfäldt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista