Godzilla och Putin döda: Ekots Maria Persson Löfgren i Ryssland

3:32 min

Utrikeskrönikan den 25 april 2016. Moskva.

Moskva måndag.

Godzilla är död.

Och det är Putin också.

I maj förra året träffade jag Godzilla eller Dmitro Hodzenko, som han hette, vid en frontpostering i östra Ukraina. En postering ständigt satt under beskjutning då i maj, överallt tomhylsor och staplade ammunitionslådor. När jag skulle intervjua Dmitro klev jag upp på två ammunitionslådor i trä för att komma lite i nivå med Godzilla, som var en minst sagt reslig man - över två meter lång. Han svarade tålmodigt på frågor, han säkert fått mer än en gång, hela tiden med viss ironi, och samtidigt på vakt, soldaternas liv och säkerhet var hans ansvar.

Vad jag inte visste då var att hans son är ukrainsk krigsreporter för tv-kanal 24. Inte heller att Dmitro i det civila var civilingenjör och chef för ett teknikföretag i Kiev. En man, som kunde ha struntat i att vara vid fronten, en framgångsrik man utan ekonomiska drivkrafter för att strida, en man som faktiskt offrade sitt liv för något vi i Sverige har väldigt lite förståelse för - patriotism.

Jag visste inte heller att hans 80-åriga mamma hade svagt hjärta, så svagt att hennes sonson vädjade till kollegorna om två dagars embargo för att inte mamman skulle tvingas dö av hjärtattack om hon fick sonens dödsbud via media.

Sonen Oleksander träffade sin pappa sista gången 16:e mars, han övertalade sin pappa att ta med honom och tv-fotografen till Huliganen, så kallade de ukrainska soldaterna skyttegraven närmast fronten. Där beskjuts de med luftvärn, allt filmas och när det lugnar sig säger Dmitrij till sin son på ryska "Be mig inte ta mig dig någonstans igen" och Aleksander svarar på ukrainska när du kommit hem ska jag inte be dig om något igen, jag lovar.

Notera detta, far och son, i en och samma familj, på samma sida i kriget - talar olika språk - men är fullständigt överens om att vore det inte för Ryssland skulle inte kriget fortsätta. Och språk har ingenting med saken att göra.

Dmitrij intervjuas för sista gången 31:a mars av ukrainska tv-reportrar i byn Zajtseve. Hans huvud slår i taket i det övergivna huset, på ryska berättar han om katten och hunden de räddat från att svälta ihjäl. Övergivna djur finns överallt längs fronten.

Nästa morgon dör han i en luftvärnsattack i huset med katten och hunden. Det skulle ha varit Dmitrijs sista dag i det militära, men det blev hans sista dag i livet.

Jag söker efter intervjun jag spelade in med Dmitrij, den blev aldrig använd då i maj förra året. Men jag hittar den inte, kanske den fanns på en av bandarna som jag förlorade vid attacken i Tjetjenien. Några foton och en kort video finns kvar och så hittar jag Putin glatt bökandes.

Men han dog en naturlig död sen har jag fått höra och ingen sörjer honom så som de idag sörjer Godzilla.

För Putin var en gris, en gris soldaterna själva hade fött upp och döpt till Putin så det skulle bli lättare att slakta honom när han var stor nog.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".