Alternativ dansk partilojalitet: Ekots Samuel Larsson i Köpenhamn

3:06 min

Utrikeskrönikan den 29 april 2016. Danmark.

Köpenhamn fredag.

 

Så hände det igen i veckan - en dansk politiker lämnade sitt parti och bytte till ett annat. Ingen i Danmark verkar så värst förvånad, trots att det den här gången berörde självaste Folketinget. Socialdemokraterna i det danska parlamentet blev en ledamot fattigare när Pernille Schnoor bytte till det lilla men växande partiet Alternativet.

 

En och annan sur kommentar från Socialdemokraterna såklart, och någon som undrade över Pernille Schnoors hastiga sväng, med tanke på att hon valdes in så sent som i juni, och återvaldes som partiets kandidat så sent som för tolv dagar sedan. Men annars verkar de flesta tycka att partibyten tillhör den danska politiska vardagen. Ta Naser Khader till exempel, som satt i Folketinget för mittenpartiet Radikale, hoppade av och bildade Liberal Alliance, kom in i Folketinget igen men hoppade av igen och nu sitter i Folketinget för ett tredje parti - De Konservative.

 

Efter Pernille Schnoor byte parti har tidningarna såklart berättat om partibytare vi mins - och det är en lista som går göra lång. Inte minst senaste året verkar det vara hela havet stormar med den danska partilojaliteten.

 

Och det är parti som ständigt återkommer i rubrikerna - och det är just Pernille Schnoors nya politiska hemvist Alternativet. I veckan fick de en Folketingsstol, men i kommunfullmäktige runt om i Danmark har partibytarna fullständigt strömmat till partiet senaste månaderna. Även en rad kända politiker utan förtroendeuppdrag har meddelat att de numera tillhör - Alternativet.

 

Danmark är precis som Sverige allt mer polariserat i frågor som rör migration och integration. Och i ett läge där danska Socialdemokraterna lagt sig rygg mot rygg med sina borgerliga motparter i de frågorna, har det uppstått ett vacuum i dansk opinion enligt många bedömare. Välutbildade i storstäderna som gillar generös flyktingpolitik - och dessutom ekologisk mat och mycket medlemsdemokrati - flockas... Likheterna med Miljöpartiet finns där.

 

För ett år sedan hade de 0,4 procent av väljarna bakom sig, i valet i juni kom de in i Folketinget - och idag noterar man 7 procent i mätningarna. Så det är kanske inte konstigt att många vill hoppa på framgångståget.

 

Men skaran av sympatisörer är brokig, och frågan är ju hur länge partiet kan ta emot sympatier från alla möjliga politiska läger. Allt från vänster- och mittenpolitiker som tröttnat på den allt hårdare danska migrationspolitiken, som Pernille Schnoor till exempel, via borgerliga som lockas av den gröna politiken, till - ja, man skulle kunna hitta fler paralleller till Miljöpartiet. Den danska Grimshöjsmoskén är ökänd som center för radikal islamism i Danmark, och när en före detta talesperson för den kontroversiella moskén ställde upp som Folketingskandidat för Alternativet nyligen... Ja, det blev ett väldigt liv. Som slutade med att mannen drog tillbaka sin kandidatur.

 

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista