Godis, dialekter och att fly för sitt liv

20 min

Svenskarna är så sötsugna att de toppar godisätarlistan i världen. Mahmoud Bitar och Miriam Riaie talar om godis, om arabiska och svenska dialekter och om hur det är att fly för sitt liv.  

Vad är det för konstigt folk som han hamnat hos, undrar Mahmoud Bitar och förundras över att svenskar är så förtjusta i sött att de är bäst i världen på att äta godis - en inte odelat positiv utmärkelse:-).

Han och programledare Miriam Riaie funderar över skumbananer, chokladpraliner, lakritsgodis och sura karameller.

Svenska och arabiska språket är också ett samtalsämne idag. Det är redan från början inte särskilt lätt att lära sig svenska men att det dessutom finns en massa olika dialekter att välja bland, det gör ju inte saken lättare. Mahmoud testar göteborgska, pitebondska, småländska, stockholmska. Och Miriam hon byter dialekt så fort hon kommer till en annan del av landet! Fast inte bara svenskan är rik på bygdemål.  I.o.m. att så många arabisktalande nu flytt till Sverige så blir det tydligt även här hur oerhört många olika dialekter som finns inom arabiskan och hur svårt det ibland kan vara att förstå varandra. 

Svårt är det också att förstå hur det känns att behöva fly för sitt liv, så som så många av de människor som kommer till Sverige nu har gjort. Mahmoud är själv en av dem och det är även den 22-årige syriern Nour Alkhabbaz som gästar programmet. När han vägrade ansluta sig till militären, då tvingades han att fly. Färden från hemlandet var fasansfull. Han berättar om överfulla lastfartyg, om att färdas dag ut och dag in utan mat och vatten och om hur sådana upplevelser påverkat honom som människa.  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista