Väder. Smartphones och vänskap. Mattelärare.

20 min
Om landet med fyra årstider på en dag, om hur vänskap blir när vi pratar via sociala medier och om en flykting som fått jobb inom det yrke han är utbildad i.

”Sverige hade varit ett paradis, om bara vädret vore bättre”. Så säger en del som flyttat till vårt land från varmare klimat.

Mahmoud Bitar, som kom till Sverige för knappt ett år sedan, blev alldeles chockad när han upptäckte att man kan få uppleva fyra årstider på en och samma dag i hans nya hemland.

Miriam Riaie och Mahmoud pratar även om smartphones och vänskap. Förr träffades vi över en kopp kaffe, eller en bit mat - öga mot öga. Nu kommunicerar vi ofta med våra vänner och vår familj via Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter och alla möjliga olika sociala medier. Hur påverkar det våra relationer? Blir vänskapen annorlunda när man talar med varandra utan att mötas på riktigt?

I Talkshow bl arabi بالعربي idag funderar vi även över varför det är så svårt för många flyktingar och invandrare att få jobb inom det yrke som de är utbildade i och har arbetslivserfarenhet av. I Sverige hittar vi läkare som städar, lärare som öppnar små supermarkets eller ingenjörer som går helt sysslolösa trots att det - i många yrken - råder brist på utbildad personal.

Men ibland lyckas det. Programmet gästas av mattläraren Hany Boktor. Han kom hit från Egypten för fem år sedan och har nu, efter språkkurser och praktik, fått fast anställning på ett gymnasium utanför Stockholm.

Nyheter på arabiska hittar ni hos  راديو السويد - اخبار باللغة العربية (Radio Sweden Arabic) på Sveriges Radios hemsida. De uppdateras dagligen.