P1 Kultur måndag 25 april

59 min

Förklädd propaganda, omstritt Nobelhus och en komikers blick på dagens USA. Dessutom mer om Shakespeare som inspirationskälla och blodbesudlade monument.

Efter många turer och sekellånga gräl ska Stockholms kommunfullmäktige nu till slut fatta beslut om Nobel Center-bygget på Blasieholmen. Mattias Berg har träffat två av kombattanterna i åsiktsstriden om centrets utseende och placering och lyssnat på deras argument.

Planer på nya hus drar ofta på sig konflikter. Ibland kostar de bara massa tid och pengar, ibland bidrar de till något bättre. Arkitekturhistorikern Rasmus Waern har fördjupat sig i några exempel på arkitektgräl både i Sverige och utomlands och resonerar i boken Bygge och bråk kring arkitekturens förutsättningar igår och idag.

I helgen deltog kulturredaktionens Helene Alm i mediekonferensen Barents press i Haparanda. Där pågick spännande diskussioner om propaganda förklädd till nyheter och hur de allt mer stängda gränserna påverkar journalistiken.

Lisa Bergström träffar komikern och programledaren W Kamau Bell som i en ny CNN-dokumentärserie reser runt i USA och skildrar allt från Ku Klux Klan till hipsters i Portland.

Det handlar mycket om Shakespeare den är veckan, 400 år efter skaldens död. Hans dramatik är i hög grad levande och kan fortfarande fungera som inspirationskälla. Maria Edström har läst två romaner baserade på ”Köpmannen i Venedig” och ”En vintersaga”: Howard Jacobsons "Jag heter Shylock" och Jeanette Wintersons "Tidsklyftan".

Och i OBS fortsätter vi vrida och vända på begreppet monument. Idag resonerar författaren och kritikern Dan Jönsson kring hur det kommer sig att statyerna av blodbesudlade män som Karl XII, Karl X Gustav och general Magnus Stenbock står kvar på svenska torg decennium efter decennium. Varför välter vi inga monument i Sverige, när monumenten över ledare som Lenin rivits i de gamla öststaterna?


 

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista