P1 Kultur torsdag 28 april

59 min

Om Beyoncés nya album Lemonade; jazzvokalisten Lina Nybergs nya skiva; och Shakespeare uttalat på originalengelska.

Natten till söndag släppte en av världens största popstjärnor, om inte den största nu levande, Beyoncé sitt sjätte soloalbum. Lemonade, som albumet heter, kallas är ett visuellt album: en timmes musikvideos som flätas samman med lyriska texter  och korta filmscener. Kritiksamtal om Beyoncé och albumet Lemonade med Judith Kiros, kritiker och Axel Björklund, journalist på Dagens Nyheter.

En av de mest uppmärksammade jazzvokalisterna i Sverige är Lina Nyberg. För ett par år sedan kom dubbel-cd:n the Sirinades och nu kommer skivan Aerials; den andra delen i en planerad trilogi. Och den här gången går Lina Nyberg ännu längre mot konstmusiken. Mikael Timm har lyssnat.

Varför rimmar inte Shakespeare-texter alltid där de - så att säga - borde rimma? Nycken till svaret på den frågan handlar om hur det engelska språket förändrats från bardens dagar fram till i dag. Kulturredaktionens Berit Nygren möter lingvisten David Crystal som förklarar de försvunna rimmen.

I dagens essä från OBS skriver poeten Aase Berg om möjligheten för den som befinner sig i marginalen att ta makten och att äga; om hybris och macho-rap och skillnaden mellan poesi och musik eller reklam och porr.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista