P1 Kultur onsdag 27 april

59 min

Skor i minnesmonument, sömnlösa nätter och så ännu mera Shakespeare.

Den oberoende kommission som försökt utreda vad som hänt de 43 lärarstudenter som försvann spårlöst i den mexikanska delstaten Guerro hösten 2014 har haft svårt att bedriva sitt arbete. Idag meddelade gruppen att de, efter ett års arbete då de känt sig motarbetade av myndigheterna, lämnar landet. Och i sin rapport framför de svidande kritik mot den mexikanska staten.

En av de som försöker se till att de försvunna inte glöms bort är konstnären Alfredo Lopéz Casanova som samlat in skor som tillhört deras anhöriga. Anhöriga som vandrat mil i sökandet efter sanningen kring vad som hänt deras familjemedlemmar. I utställningen ”Spår av minnen” berättar skorna deras historier.

I ”vår vecka med Will” – hyllandet av 400-årsminnet av William Shakespeares död – fortsätter vi idag att skildra skalden som inspirationskälla. Bland annat för 400 (!) operor och en indisk nytolkning av Romeo och Julia.

Och i dagens OBS vandrar författaren Gabriella Håkansson sömnlös omkring i natten och funderar på hur andra människor förhåller sig till de mörka timmarna. Inte minst Gunnar Broberg, professor i idé och lärdomshistoria, som i en bok reder ut vad natten har betytt för oss nordbor ända sedan medeltiden, då alla andra aktiviteter utom sömn var synd.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.00
    The Czech Film Orchestra - Game Of Thrones
    Album: ***GAME OF THRONES (4)*** Utgiven: 2014
    Kompositör: Ramin Djawadi
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista