P1 Kultur fredag 29 april

59 min

Shakespeareveckan fortsätter. Idag med Stefan Larsson, om att lajva Hamlet, och möte med Jeanette Winterson som tolkar En Vintersaga. Dessutom Esa-Pekka Salonen och essä om tåg.

Vi fortsätter på temat William Shakespeare och idag möter vi regissören Stefan Larsson som i höst ger sig i kast med att för fjärde gången regissera engelsmannen verk. Denna gång blir det MacBeth som sätts upp på Maximteatern i höst. Hur är det att handskas med Shakespeares ömtåliga, knepiga och såriga män?

Och vad händer om man själv hamnar mitt i ett Shakespearedrama? I juni sätts för första gången ett lajv upp på Dramaten. Regissörerna och manusförfattarna Jesper Berglund och Christopher Sandberg skapar där Gertrudes möhippa - ett slags prequel till Hamlet. Mamma Gertrude är änka, hon ska snart gifta sig med makens mördare. Men just nu är hon fri och har ett helt rike.

Johanna Koljonen har satt upp och arbetat med lajv byggda på den samme Hamlet tidigare. Vad kan lajv ge teatern, och vad kan teatern ge lajv? Eller är det bara deltagaren som får?

Brittiska Jeanette Winterson är en av de åtta författare som fått i uppdrag av förlaget Hogarth Press att omformulera Shakespeares pjäser i en ny litteraturserie. Wintersons romantolkning av En vintersaga finns nu på svenska. Tidsklyftan är liksom förlagan en komedi om svartsjuka och förlåtelse men förlagd till ett samtida England. Vi har träffat författaren.

På lördag direktsänds Elektra från Metropolitan i New York över hela världen och på drygt 2 000 biografer i Sverige. Nina Stemme är Elektra, Esa-Pekka Salonen dirigerar i denna hyllade uppsättning. Vår korrespondent Agneta Furvik har träffat Esa-Pekka Salonen.

Fredagens Obs-essä: I samband med att Europas politiker avreglerade flyget för 25 år sedan har det dyra flyget blivit billigt och det billiga tåget blivit dyrt. I väntan på en ny guldålder för tåget reflekterar författaren Per J. Andersson över tågets och tågresandets roll på film och i litteratur. Ibland får det stå som en symbol för frigörelse och livet självt - men också för det hotfulla. Ibland fungerar det som en katalysator för allt från vänsterprassel till mordkomplotter.

Programledare: Roger Wilson

Producent: Minna Grönfors

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista