Har den sexuella revolutionen nått Indien?

22 min
Gängvåldtäkten på en buss i Delhi ledde till massiva protester. Ulrika Nandra skildrar i "De oanständiga" den sexuella revolutionen i Indien. Plus: reportage om scenkonsten och kroppen efter dådet.

För tre år sedan våldtogs en ung kvinna av flera män på en buss i Indiens huvudstad New Delhi. Hon avled av skadorna hon fick och det här dådet ledde till massiva protester mot de sexuella trakasserier som möter Indiens kvinnor.

Som aldrig förr diskuterades våldet mot kvinnor och de strukturer som ligger bakom de ojämlika villkor som gäller för män och kvinnor.

Inom scenkonsten var ifrågasättandet av normerna inget nytt men dådet inspirerade till fler ifrågasättande föreställningar.

I den här podden åker vi till Delhi för att träffa Sukrati Kurana som arbetar inom amatörscenen.

Vi hör också Anuradha Kapur som arbetat med teater i många år, bland annat som rektor på National School of Drama i Delhi. Hon berättar att detta med att sätta kroppen på scen som ett verktyg jämställt texten, är en ganska ny företeelse inom indisk teater.

Men först ett samtal med journalisten och Indien-kännaren Ulrika Nandra som skrivit boken "De oanständiga". Hon beskriver gruppvåldäkten 2012 som en symbol för den identitetskris som Indien befinner sig i.