När Hollywoodstjärnor pratar politik: Från Charlie Chaplin till Cate Blanchett

9:35 min
P1 Kulturs reporter Karin Svensson har tittat närmare på en Hollywoodtradition som sträcker sig från Charlie Chaplin till Cate Blanchett och Susan Sarandon.

Hillary Clinton vinner presidentvalet - i alla fall i Hollywood. När branschtidningen The Wrap kartlade de amerikanska filmstjärnornas politiska sympatier inför valet i höst så var det Clinton som kammade hem flest röster. Tvåa blev hennes utmanare som demokratisk presidentkandidat, radikalernas favorit Bernie Sanders, med stjärnorna Rosario Dawson och Ryan Gosling bland beundrarna. I botten av listan ligger de republikanska kandidaterna och skvalpar, även om Donald Trump har lyckas övertyga såväl Jon Voight som Gary Busey.

I kartläggningen har man tagit med de filmstjärnor som offentligt uttalat sitt stöd för en kandidat. Och att skådespelare stöttat presidentkandidater är inget nytt i USA, där Hollywood länge haft en central roll i det politiska livet. Något som också synts på bio, i filmer som "Hail Ceasar" och "Trumbo" som bägge tar upp kommunistskräcken i Hollywood på femtiotalet.

Vår reporter Karin Svensson har tittat närmre på en tradition som sträcker sig från Charlie Chaplin, till filmaktuella Cate Blanchett och Bernie Sanders-supportern Susan Sarandon.

Som uttalade sig ganska drastiskt när hon försökte välja mellan alternativet om det blir Hillary Clinton istället för Bernie Sanders som blir demokraternas kandidat. Då kan man lika gärna rösta på...

Lyssna på hela fredagens P1 Kultur med Roger Wilson här