P3 Kulturs stora feta grekiska hjälppaket

69 min
P3 Kultur räddar världsekonomin den här veckan genom att lansera ett stort fett grekiskt krispaket.

Tillsammans med Hjärntrusten – universalgenierna Sandra Nelson och Klas Ekman – inför vi retroaktiv copyright på det grekiska kulturarvet, en liten tobinskatt påvarje Vangelisplatta, varje Mamma Mia-film och varje uppsättning av Orestien. När alla klubbar som heter Metropolis, alla tidskrifter som heter Cosmopolitan och alla oidipala referenser beläggs med en liten, liten straffavgift är eurosamarbetet säkrat. Dessutom närläser vi Trojan-kondomen och utropar Aten till det nya Berlin.

Medelhavskulturernas fortsatta inflytande över vår samtid undersöks också i Lovisa Lamms reportage om den kuwaitiske seriemogulen Naif Al-Mutawa, som ligger bakom serietidningen , vars muslimska tonårssuperhjältar personifierar Allahs 99 goda egenskaper. En ny animerad serie baserad på The 99 rullar i år ut i hela världen som en moderat utmaning till de bilder av muslimer som dominerat medierna efter den elfte september.

Några som hade blivit ganska överraskade om de på 1940-talet hade fått höra om The 99 var Will Eisner, Jerome Siegel (Segalovich), Joseph "Joe" Shuster, Jacob "Jack Kirby" Kurtzberg, Stan Lee (Lieber) och Robert "Bob Kane" Kahn. Serieskolan gör återbesök till serietidningsmediets och superhjältegenrens tidiga barndom för att tittar på hur det kom sig att just judiska invandrarkids skapade en av 1900-talets mest amerikanska konstformer.

Samtidigt i Shanghai går businessjournalisten Victoria Klesty på visit hos ondskans axelmakter. Det är svårt att ta sig in i det riktiga Nordkorea, men vid onda torget på världsutställningen Expo 2010 kan man smaka upplevelsen i miniatyr – komplett med papier machéfontän och torftig souvenirbutik!