Är det privata politiskt?

14 min

Tema: Här slutar allmän väg. Lena Halldenius benar ut vad ”privat” egentligen betyder och Anders Mildner menar att det personliga blivit politiskt. För första gången låter de sociala medierna oss ta del av vad som verkligen berör andra människor i deras privatliv. Makthavarna vill gärna kontrollera det, och gränsen blir allt otydligare för vad som är privat, men detta sammelsurium av röster håller också på att träda fram som en ny, betydelsefull röst i samhällsdebatten.

Vi berättar vad vi gör. Vad vi tänker. Vad vi upplever. Hur vi ser ut. Var vi är och vad vi gör där. Och allt finns på bild.
                                                                                                          
– Anders Mildner

På Facebook uppstod för några veckor sedan en diskussion om vad som händer den dagen då vi tar med oss våra datorer in på toaletten. Där skulle vi alla sitta, uppkopplade mot världen utanför – och utifrån den bilden är det inte helt orimligt att fråga vad som händer med våra privata zoner i de sociala mediernas värld.

I dag fortsätter Obs serie om privatlivets eventuella död – Här slutar allmän väg.   

Lena Halldenius, filosof vid Malmö Högskola, försöker bena ut vad vi egentligen menar med ”privatliv”.

Anders Mildner, frilansjournalist som arbetat länge med alla slags frågor kring sociala medier, går tillbaka till en tid när persondatorerna fortfarande var science fiction för att ge sin syn på Facebooks eventuella påverkan på privatlivet.