Flykten mot friheten: Ekots Margita Boström i Burma

3:26 min

Utrikeskrönikan den 28 april 2016. Rangoon.

Rangoon Torsdag morgon

I snart en månad har Burma styrts av en folkvald regering och förändringen här känns mer för varje gång jag kommer hit. Visst, det är lång väg kvar då militären fortfarande har kvar mycket makt. Och det verkliga testet kommer först den dagen då regeringen försöker minska det militära inflytandet. Först då kommer svaret på om de grönklädda menar allvar med att ge det burmesiska folket det de så många gånger visat att de vill... att få leva i en verklig demokrati.

I den här delen av världen är det få länder som går mot ökad demokrati nu, de flesta går åt andra hållet. Med allt hårdare restriktioner på möjligheten att fritt uttrycka sina åsikter och att få ge sin röst i demokratiska val.

Men att människan vill leva med friheten att öppet få säga vad man vill, resa dit man vill och forma sitt eget liv, det är nog en drift som aldrig upphör.

De 13 Nordkoreanerna som flydde för några veckor sedan är bara ett exempel på det. De jobbade alla på en av de cirka 130 Nordkoreanska restauranger som finns runt om i världen. De flesta av dom ligger i Kina och det var från en av dom som nästan hela restaurangpersonalen beslöt sig för att ta sig till Sydkorea. De beskrev att de sett igenom propagandan hemifrån efter att ha tittat på Sydkoreanska TV-såpor.

Runt hörnet där jag bor i Bangkok dök det upp en ny restaurang för ett knappt halvår sedan med namnet Okryo, närmare bestämt heter den Pyongyang Okryo.

För några år sedan besökte jag en liknande Nordkoreansk restaurang i den kinesiska gränsstaden Dandong. Maten var det inget fel på inte heller servicen, men det kändes ändå inte helt ok att äta där. Därför har jag också dragit mig för att besöka Pyongyang Okryo i Bangkok.

För alla dessa restauranger är ett sätt för världens värsta diktatur att få in hårdvaluta, något som nu blivit än mer viktigt för landet efter de hårdnande sanktionerna och stängningen av industrikomplexet Kaesong som de haft ihop med Sydkorea.

Det är inte så länge sedan som man pratade om Nordkorea och Burma som de mest stängda länderna i världen. Men sedan den styrande militärjuntan här insåg att de var tvungna att slå in på en annan väg så har ekonomin vänt, företag står på kö för att etablera sig i Burma och ett fritt val har hållits.

Nordkorea fortsätter på sin isolerade väg och allt mer pengar går till Kim Jong Uns militära projekt. Trycket på de som jobbar på de Nordkoreanska restaurangerna utomlands blir allt hårdare de måste dra in pengar som näst intill oavkortat går till regimen. De 13 som flydde har berättat att kraven på vad de måste dra in hela tiden ökade.

Borden på restaurang Okryo i Bangkok står oftast ekande tomma, inte mycket förtjänst där inte. Kan inte låta bli att fundera på om de som jobbar där någon gång tänkt göra som de 13 - söka friheten för att få forma sitt eget liv.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista